delete

Mind Manager Training...

Assalammualaikum dan salam sejahtera…. Lama gak aku tak masukkan apa² dalam blog ni. bz mmg bz sebab ada beberapa perkara yang aku kena setelkan. so this is first entri aku thn 2010. mmg agak bz dipermulaan tahun sebab mencari duit dan tender projek yg aku nak masuk. so kena struggle sikit la. ok. awal tahun lagi aku dah ada training. bermula dengan Minda Manager di cyberview. tempat biasa di cyberjaya. kali ni tertumpu kepada budak undergraduate yg kerja di sekitar cyberjaya. kali kedua aku dijemput oleh cyberview utk buat training mind manager ini. (ni nama training...

delete

Aku & Fotografi...

Assalammualaikum dan salam sejahtera, 2010 sudah masuk..kini kena carik idea dan benda baru nak buat…actually, fotografi ini adalah satu bidang kegemaran aku masa belajar di PJB dulu. aku cukup minat dan aku ada kamera aku sendiri walaupun tak canggih mcm kawan-kawan yang lain…so bidang foto masa kini bagi aku sudah macam cendawan tumbuh…adakah ianya sekadar bermusim? atau akan menjadi satu icon kemestian dalam dunia design masa kini… tak dapat tidak…kebanyakkan designer tidak boleh lari dari bidang foto ini…kebanyakkan kawan aku misalnya,...

delete

Membuat Putaran Bola pada Objek (Teknik ...

Tutorial kali ini kita akan melihat bagaimana menghasilkan PUTARAN BOLA dengan menggunakan MOTION GUIDE sebagai asas dalam ADOBE FLASH CS3. Motion guide adalah satu teknik animasi yang digunakan bagi tujuan mengikut arah alir animasi yang dibentuk oleh flash designer. Ianya berbeza dari teknik animasi lain kerana penggunaan motion guide ini memberi kita ruang untuk membentuk arah animasi yang kita mahu. Namun animasi ini masih menggunakan motion tween sebagai asas pergerakan imej atau bentuk. Di bawah adalah contoh yang dihasilkan : Menarik? AYOH kita mula!!! Langkah 1 : Sediakan...

delete

Memahami corak animasi FLASH CS4...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua, CS4 merupakan produk baru bagi ADOBE. Ianya telah lama berada dipasaran dan telah ramai antara kita yang menggunakannya. Akan tetapi bagi flash designer, FLASH CS4 merupakan satu perkara baru dan saya pasti tak ramai designer telah beralih kepada CS4. Ini kerana interaksi animasinya ada sedikit perubahan di mana motion tween yang sebelum ini kita guna di dalam FLASH terdahulu telah ditukar kepada CLASSIC TWEEN. Motion Tween yang baru ini pula masih mengekalkan nama yang sama cuma cara kendaliannya sahaja berlainan. Kerana apa? Kerana...

delete

Efek SHINING pada logo...

Assalammualaikum dan salam sejahtera, Bertemu kita kembali dalam tutorial sifoo.com dan yusrizamri.com. kali ini saya akan buat tutorial berkenaan cara bagaimana hendak membuat outline shining pada logo bagi menampakkan kesan eksklusifnya. Di dalam tutorial ini saya menggunakan ADOBE FLASH CS3. Hasilnya anda akan dapat seperti di bawah. Sila perhatikan pada logo 1 Malaysia Canggih bukan? Jom buat cara PROFESIONAL FLASH designer ini !!! Langkah 1 : Setkan stage anda pada saiz yang anda rasa sesuai dengan menggunakan frame rate 25fps. Kemudian import satu logo di atasnya....

delete

Adobe Flash training...

Assalammualaiku dan salam sejahtera. 23 - 25 Nov ari tu aku ada training lagi sekali. Kali ini dengan kakitangan yang berada dia bawah jabatan pembangunan kemahiran (JPK) yang mana berada dibawah kementerian sumber manusia. Permulaannya aku cuma nak menyibuk sahaja sebab training ni diselaras oleh kawan aku izad. dia yang sepatutnya ajar selama 3 hari kemudia dia jemput aku untuk gantinya pula pada hari terakhir. Last-last aku terus ajar 2 hari disana. Hari pertama izad cover kemudian aku ambil alih. Flash ni bagi aku mcm Microsoft word je… sebab aku guna dan main dengannya...

delete

Efek Sparkling / Kilauan dalam Photoshop...

Menghasilkan SPARKLING / KILAUAN   Assalammualaikum dan salam sejahtera. Kali ini saya akan menunjukkan satu lagi teknik yang biasa saya guna dalam membuat design iaitu teknik sparkling atau kilauan. Teknik ini mudah sahaja iaitu dengan menggunakkan brush setting. Di bawah adalah antara hasil yang pernah saya buat.       *Kredit gambar ini kepada Nurfadilah Abd. Karim a.k.a DD     Ok mari kita mulakan!   Langkah 1 : Bukakan satu fail gambar atau imej yang bersesuaian. Saiz imej mesti dalam lingkungan 800 x 600 px dengan resolution 72dpi sahaja.   Langkah 2 : Kemudian...

delete

Adobe Premiere CS3 @ INSTUN...

Assalammualaikum dan salam sejahtera, 10-12 Nov baru ni aku di INSTUN lagi sekali. Kali ini aku tak mengajar. Aku jadi Fasilitator aje a.k.a org belakang. Aku cuba nak rasa bagaimana duduk di belakang dan dengar apa yang orang ajar aku. Yang ngajar kali ini adalah kawan aku Izad yang mana ada pengalaman dalam adobe premiere training. Aku? aku bukan tak tau cuma aku nak rasa macam mana duduk belakang. Selama ini aku saje yang mengajar tak de peluang sungguh untuk lepak-lepak akhirnya kali ini aku dapat rasakan. Sungguh boring bila aku duduk belakang. Serba tak kena aku. Mati...

delete

Flash Training @ INSTUN...

Assalammualaikum dan salam sejahtera… da lama gak aku tak post apa-apa kat sini. bukan apa aku sibuk dengan beberapa siri bengkel yang telah ditetapkan oleh pihak yang bertanggungjawab dan oleh company aku sendiri. so ni aku citekan sikit pasal training aku di INSTUN. INSTUN ni adalah sebuah pusat latihan bagi kementerian sumber asli. asalnya dulu adalah untuk pusat latihan bahagian tanah sahaja tetapi sekali sekali ada la jugak training IT. aku di INSTUN ni da almost 7 tahun. lebih 15 bengkel aku kendalikan di INSTUN ni. Disini aku diberi tanggungjawab untuk mengajar...

delete

Clipping Mask : Cara mudah memotong gamb...

Bagaimana Membuat Clipping Mask dalam Photoshop   Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Kita bertemu kembali dalam tutorial Photoshop yang baru. Kali ini saya akan tunjukkan bagaimana caranya untuk membuat clipping mask dalam Photoshop.   Sedikit maklumat tentang clipping mask ialah satu teknik yang biasa terdapat dan digunakan oleh pengguna Illustrator dalam menghasilkan satu masking yang mengikut bentuk tanpa mengedit gambar atau merosakkan gambar. Clipping mask juga adakalanya digunakan untuk menutup kelemahan objek atau gambar yang ada dalam illustrator. Kali ini...

« Previous Entries

Copy Protected by Chetan's WP-CopyProtect.